Αν το θέατρο είναι το εργαστήριο των χειρονομιών και των ομιλιών της κοινωνίας,
είναι ταυτόχρονα ο τόπος όπου συντηρούνται οι παλιές μορφές έκφρασης και ο εχθρός των παραδόσεων.
Antoine Vitez
Η ιστορία και η δραστηριότητα του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης, μετράνε σχεδόν μία πεντακονταετία.
Από τη δημιουργία της πρωτοπόρας Ε.ΘΕ.Κ. (Εταιρεία Θεάτρου Κρήτης) το 1973 - ένα πρότυπο πολιτιστικής αποκέντρωσης που βασίστηκε στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την εθελοντική προσφορά, αγκάλιασε όλη την Κρήτη και έθεσε τις βάσεις για την πολιτισμική ανάπτυξη και την πνευματική εξύψωση του λαού της μέσα από το θεατρικό λόγο - μέχρι τη μετεξέλιξη και ένταξή της στο πρώτο περιφερειακό δίκτυο θεάτρων (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) που δημιούργησε η Μελίνα Μερκούρη το 1983, με στόχο τη διάδοση του θεάτρου στην περιφέρεια και τη δημιουργία ενός ευρύτατου θεατρικού πολυκεντρισμού, τo ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης διένυσε μία σημαντική πορεία, κατέγραψε ιστορικές παραστάσεις, επιτέλεσε τον εκπαιδευτικό του ρόλο και παρά τους κλυδωνισμούς που κατά περιόδους αντιμετώπισε, άντεξε στο χρόνο και έφτασε μέχρι τις μέρες μας.
Μέσα σε ένα πλαίσιο ιστορικής συνέχειας, η νέα Καλλιτεχνική Διεύθυνση με την υποστήριξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, θα επιχειρήσει να καταθέσει τη δική της φωνή και να δώσει στο Θέατρο σαφές και διακριτό καλλιτεχνικό στίγμα.
Ανανέωση, εξωστρέφεια, ανοιχτός διάλογος με την κοινωνία, συστηματική επαφή με το κέντρο και το εξωτερικό, είναι οι άξονες που έχουν ήδη μπει σε κίνηση, ώστε να εδραιωθεί η δυναμική του Θεάτρου και να εμπεδωθεί το κύρος του στη συνείδηση του κοινού, με ενίσχυση της κινητικότητάς του και με οργανωτική συνέπεια.
Ένα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης - ζωντανό κύτταρο της πόλης και του τόπου είναι το ζητούμενο και αυτό θα επιδιώξουμε να επιτευχθεί με τις ακόλουθες πρακτικές:
- Ανανέωση του ρεπερτορίου και επαναπροσδιορισμός του σύμφωνα με τις ανάγκες του σύγχρονου ρόλου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και τον ορίζοντα αναμονής του κοινού.
- Διεύρυνση του καλλιτεχνικού δυναμικού με την πρόσκληση καλλιτεχνικών προσωπικοτήτων που θα δώσουν νέα ώθηση και πνοή στις δράσεις του Θεάτρου.
- Δημιουργική συνύπαρξη πολλών τάσεων, αισθητικών και ερμηνευτικών κατευθύνσεων με την προϋπόθεση να συμβαδίζουν με στοχευμένες καλλιτεχνικές επιλογές που συστήνουν τη νέα ταυτότητα του Θεάτρου υπό τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση.
- Συστηματική αξιοποίηση, του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού από όλη την Κρήτη, για τη στελέχωση των δράσεων του Θεάτρου.
- Συνέχιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Πειραματικής Ερασιτεχνικής Σκηνής και Παιδικού Θεατρικού Εργαστηρίου με ανανέωση του εκπαιδευτικού δυναμικού, αλλά και ενίσχυσή τους με τη δημιουργία νέων πειραματικών δραστηριοτήτων (Βιωματικά Θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα στα σχολεία, εργαστήρια Σωματικού Θεάτρου και εργαστήρια για Εκπαιδευτικούς) και σχεδιασμό επέκτασης αυτών στην περιφέρεια με συντονισμένη δράση για τη στήριξη και ανάδειξη της τοπικής δημιουργίας.
- Συνέργειες με πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς ή άλλους θεσμούς σε νέο οργανωτικό πλαίσιο που θα επιτρέψουν τη δραστηριοποίηση του Θεάτρου σε χώρους «εκτός των τειχών» και θα αναδείξουν τη φυσική ομορφιά και την ιστορία του τόπου.
- Άνοιγμα στην πόλη (Σχολική και Πανεπιστημιακή Κοινότητα) για συνεργασίες σε πολλά επίπεδα - ημερίδες, σεμινάρια, συζητήσεις - με στόχο τη διεύρυνση του νεανικού κοινού, την εκπαίδευσή του και τη δημιουργία των θεατών του αύριο.
- Έμφαση στις συνεργασίες με μεγάλους πολιτιστικούς φορείς της χώρας, με ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αλλά και με ιδιώτες στη βάση του κοινού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος και της αναλογικής συνεισφοράς, μέσα από ανταλλαγές, συμπαραγωγές και συμπράξεις, με στόχο την ανάδειξη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης σε σταθερό και ενεργό παράγοντα της θεατρικής ζωής της χώρας και του εξωτερικού.
- Ανανέωση της δημόσιας εικόνας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. μέσα από την αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας του Θεάτρου. Στο κέντρο αυτής της αλλαγής, βρίσκεται η δημιουργία νέου πολυχρωματικού λογότυπου που εμπνέεται από το παλιό εκσυγχρονίζοντάς το και ήδη εμφανίζεται σε ποικίλες εφαρμογές, όπως στον ανανεωμένο ιστότοπο (www.dipethekritis.gr), στην αναπτυγμένη νέα σελίδα στο facebook (dipethekritis.gr) και σε όλο το έντυπο επικοινωνιακό υλικό του Θεάτρου.
Επιγραμματικά θα λέγαμε πως οραματιζόμαστε για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης, μια καλλιτεχνική διεύθυνση ζωντανή, αεικίνητη, σε συνεχή δημιουργική συνομιλία με το διοικητικό συμβούλιο αφενός, με την πόλη και τους ανθρώπους της αφετέρου.
Μια καλλιτεχνική διεύθυνση ανοιχτή σε ιδέες και έτοιμη για έρευνα και ζυμώσεις, με πίστη στην ιδέα του θεάτρου και στις έννοιες της συλλογικότητας και της συνεργασίας - τους θεμέλιους λίθους του.
Έφη Θεοδώρου
Καλλιτεχνική Διευθύντρια
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης