Η Πειραματική Ερασιτεχνική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης με υπεύθυνη την Στέλλα Σκορδαρά παρουσίασε την παράσταση «Ἡμεῖς γράφομεν ό,τι ἠκούσαμεν» 8 μικρά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Σάββατο 12 Απριλίου, Κυριακή 13 Απριλίου, Δευτέρα 14 Απριλίου 2014
ΩΡΑ: 21:30
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα θεάτρου Βενιζελείου Ωδείου Χανίων
Ο κύκλος της ζωής σ' ένα μικρό χωριό. Οι κάτοικοί του, ένας πολύφωνος χορός μέσα από τον οποίο βγαίνουν οι ήρωές μας... να ερωτευθούν, να τσακωθούν, να νοσταλγήσουν και ν' αγαπήσουν, να γιορτάσουν και να κλάψουν. Καθώς οι εποχές περνάνε, οι ιστορίες μας κυλάνε...
Ο Παπαδιαμάντης προσεγγίζει τους ήρωές του με μοναδική τρυφερότητα και ευαισθησία. Βαθιά θρησκευόμενος ο ίδιος, δεν επικρίνει, δεν στηλιτεύει, αλλά ξεδιπλώνει στον αναγνώστη του τα βάθη της ανθρώπινης φύσης και την υπερφυσική υπόσταση της καθημερινής μας ζωής.
Σκηνοθεσία-Διδασκαλία: Στέλλα Σκορδαρά
Χορογραφία: Μαρία Μεντέζ
Φωτισμοί: Κατερίνα Παπανδρέου
Σκηνικά: Μανόλης Καμπουράκης
Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Ακριβιάδη Μαλαματένια, Βασιλειάδου Κατερίνα, Γιανναράκης Μάρκος, Ετσενίκε Βερόνικα, Ζαγουράκη Μαρία, Ζαμπουλάκη Ειρήνη, Καμπουράκης Μανώλης, Καντέρη Νίκη, Καραγιαννάκης Θεοχάρης, Καρακινού Ευαγγελία, Κοκόση Ντίνα, Λακιωτάκη Πολύμνια, Λυκογιάννης Δημήτρης, Λυμπέρη Δήμητρα, Μπαχαντάκη Νίκη, Ξενάκη Εύη, Οικονομάκη Γρηγορία, Παλιουδάκη Ιωάννα, Παπαραφτάκη Ελένη, Παυλίδου Σοφία, Πρωτοπαπαδάκη Ελένη, Σαφαρή Εβίτα, Φιλιππίδου Κατερίνα, Χαριτάκης Κίμων.
Νεκρός Ταξιδιώτης (1909)
Μετά το ναυάγιο της βάρκας του Γιάννη, ο αδελφός του ο Κώστας εξαφανίζεται στην τρικυμία. Το σώμα του επιστρέφει μετά από αρκετές μέρες για να ταφεί στο χώμα της πατρίδας του. Το γνησιότερο μέρος του απλού λαού, μιλά για θαύμα.
Θέρος – Έρος (1891)
Είναι Πρωτομαγιά και ο νεαρός Κωστής ακολουθεί την πανέμορφη και ευκατάστατη Ματή στην ανοιξιάτικη εκδρομή της. Μαζί της, παραμάνα και φρουρός, βρίσκεται η γριά Φωτεινή, αποφασισμένη να μην αφήσει τον Κωστή να πλησιάσει. Όμως, η μάγισσα έχει προειδοποιήσει τον Κωστή ότι η Ματή θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο.
Οι Μάγισσες (1900)
Τρεις απελπισμένες γυναίκες στρέφονται στη μαγεία για να λύσουν τα προβλήματά τους. Όμως, για κακή τους τύχη, κάποιος τις βλέπει και απειλεί να τις αποκαλύψει.
Όνειρο στο Κύμα (1900)
Ένας δικηγόρος αναπολεί τις στιγμές της εφηβείας του, όταν η ζωή του περιστρεφόταν γύρω από δύο Μοσχούλες: η μία ήταν η αγαπημένη του κατσικούλα και η άλλη η ανιψιά του πλούσιου γείτονά του.
Οι Κουκλοπαντρειές (1903)
Η κυρα- Ζαφείραινα, που ζει με την κόρη της, την Ευγενικούλα, είναι επιστάτρια μιας αυλής με φτωχόσπιτα. Μετά τον αποτυχημένο γάμο της Ευγενικούλας με τον απατεωνίσκο Γιαγκίνη, η κατάσταση στην αυλή βγαίνει εκτός ελέγχου.
Ο Έρωτας στα Χιόνια (1895)
Ο μπαρμπα- Γιαννιός, κουρασμένος και τσακισμένος από τη ζωή, αναζητά αγάπη και παρηγοριά στο πρόσωπο της γειτόνισσάς του.
Άγια και Πεθαμένα (1896)
Την ημέρα του Αγίου Θεοδώρου, μοιράζονται στην εκκλησία του χωριού κόλλυβα «άγια» που φανερώνουν στις κοπέλες τους μελλοντικούς συζύγους τους. Η θεία Ζήσαινα, όμως, μπέρδεψε τα «άγια» με τα “πεθαμένα” κόλλυβα, που προέρχονται από μνημόσυνο!
Μια Ψυχή (1891)
Η δεκατετράχρονη Αγγελικούλα φεύγει από τη ζωή, αφήνοντας τη μητέρα της απαρηγόρητη. Το καντηλάκι στην κάμαρά της παραμένει συνεχώς αναμμένο και η μητέρα της παρατηρεί μια πεταλούδα (ψυχή) να πετάει στο δωμάτιο...