Τα νέα μας
  1. «Γιοι και κόρες» σε κείμενο-σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού

Έναρξη παραστάσεων 6 Μαρτίου 2020

Η πρεμιέρα θα δοθεί στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 όπου και οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τέλος Μαρτίου, με ενδιάμεσους σταθμούς δήμους της ενδοχώρας του Νομού Χανίων (Μάλεμε 12/3, Βάμος 19/3, Κάντανος 26/3, Κίσσαμος 10/4). Στη συνέχεια η παράσταση θα ταξιδέψει στο Ρέθυμνο (1-2 Απριλίου) και στο Ηράκλειο (5-8 Απριλίου).
Η παράσταση «Γιοι και κόρες» έρχεται στην Κρήτη έχοντας διανύσει μια απολύτως επιτυχημένη πορεία και έχοντας αποσπάσει επαίνους και διακρίσεις.
Η παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης είναι μια νέα εκδοχή της αρχικής παράστασης, εμπλουτισμένη με ιστορίες από την Κρήτη και ανανεωμένη ως προς τους συντελεστές και την επιλογή των ηθοποιών.
Το κείμενο βασίζεται σε μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις ηλικιωμένων, από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, από τους οποίους ζητήθηκε να ξεχωρίσουν μια ιστορία που σημάδεψε τη ζωή τους.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα μωσαϊκό των άγραφων ιστοριών της ζωής σε αυτή τη χώρα, που διαδραματίστηκαν παράλληλα με γνωστά ιστορικά γεγονότα.
Οι αφηγήσεις τους καλύπτουν τα χρόνια του πρώτου κύματος της μετανάστευσης στην Αμερική,  ιστορίες του Πολέμου και της Κατοχής, τις εκατέρωθεν απώλειες του Εμφυλίου, το ναυάγιο του πλοίου Ηράκλειον και την ίδρυση της ΑΝΕΚ, τον έρωτα στα χρόνια της Χούντας και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η παράσταση είναι ουσιαστικά μια λοξή αφήγηση της επίσημης ελληνικής ιστορίας, μέσα από τις μικρές ιστορίες απλών ανθρώπων.
Η νέα εκδοχή του «Γιοι και κόρες» που θα παρουσιαστεί στην Κρήτη, με τη  ζωντάνια και τη συγκίνηση των ιστοριών που εξασφαλίζει η ευθύβολη δραματοποίηση τους από τον συγγραφέα και τη φρέσκια και δυναμική απόδοσή τους από την ομάδα των νέων ηθοποιών,  αγγίζει μνήμες και βιώματα των ανθρώπων του τόπου μας, δίνοντας στη σκληρή πραγματικότητα μια διάσταση ποιητική, με χιούμορ, τρυφερότητα και στοχασμό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου
Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου
Φωτισμοί: Γιώργος Μπομπολάκης
Βοηθός σκηνοθέτις: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη
Σκηνογραφική – ενδυματολογική επιμέλεια: Μικέλα Παπαδουλάκη
Φωτογραφίες: Γιώργος Αναστασάκης
Βίντεο: Πάρης Χαμουρίκος
Παίζουν: Πέτρος Γεωργοπάλης, Κατερίνα Μαντίλ, Μαρίνα Πανηγυράκη, Θεοδοσία Σαββάκη, Γιάννης Χαρκοφτάκης.

 

  1. Τιμητική Εκδήλωση-Αφιέρωμα στο Μανώλη Σκουλούδη
    23 Μαρτίου 2020, Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων

Τιμητική εκδήλωση-αφιέρωμα στο Μανώλη Σκουλούδη, διοργανώνεται τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων, από το «Σύνδεσμο για τη διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη» σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης.
Η εκδήλωση θα αναδείξει το σπουδαίο έργο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, ποιητή, λογοτέχνη, θεατρικού συγγραφέα, σεναρίστα, σκηνοθέτη, κριτικού και την πενηντάχρονη μουσική και συγγραφική του πορεία ως μεγάλη παρακαταθήκη πνευματικής προσφοράς στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει ονοματοδοσία της κεντρικής αίθουσας θεάτρου του Βενιζέλειου Ωδείου, σε αίθουσα «Μανώλη Σκουλούδη».
Ο χανιώτης Μανώλης Σκουλούδης υπήρξε μεγάλη καλλιτεχνική προσωπικότητα και  εμπνευστής της ιδέας ίδρυσης του  Βενιζέλειου Ωδείου.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες για το έργο και την προσωπικότητα του Μανώλη Σκουλούδη, απόδοση αποσπασμάτων του συμφωνικού του έργου από μουσικά σύνολα του Ωδείου σε μουσική διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Γιώργου Αραβίδη, και απόδοση αποσπασμάτων του θεατρικού του έργου σε σκηνοθετική επιμέλεια της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης Έφης Θεοδώρου.
Τα θεατρικά αποσπάσματα θα αποδώσουν οι ηθοποιοί Μαρία Σκουλά και Αιμίλιος Χειλάκης.

 

  1. «Μαθήματα πολέμου ΙΙ, Σικελικά Δράματα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη
    30 Μαρτίου 2020, Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ)

 Σε σύμπραξη με την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ  διοργανώνεται μετάκληση της παράστασης «Μαθήματα πολέμου ΙΙ, Σικελικά Δράματα» που παίχτηκε επί δύο χρόνια με μεγάλη επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Η παράσταση παρακολουθεί τα κύρια σημεία της πλέον δραματικής για την αθηναϊκή πολιτική φάσης του πολέμου: από τη μεγαλοϊδεατική φαντασίωση της αθηναϊκής ηγεμονίας στη Δύση, τις περιπετειώδεις τροπές των πολεμικών συγκρούσεων στη Σικελία, μέχρι την απόλυτη συντριβή των αθηναϊκών δυνάμεων και την οριστική ματαίωση του επεκτατικού οράματος.
Το στοιχείο της θεατρικότητας και δραματικότητας ενδιάθετο στη θουκυδίδεια συγγραφή, μέσα από τη θεατρική επεξεργασία του κλασικού φιλόλογου Γιάννη Λιγνάδη μετατρέπει τον ιστορικό λόγο σε θεατρικό γεγονός, τη διήγηση σε μίμηση, σε δρώντα λόγο, αναδεικνύοντας την λογοτεχνική αξία του ιστορικού συγγράμματος. Φωτίζει τους πρωταγωνιστές των ιστορικών γεγονότων και φέρνει στην επιφάνεια τον κόσμο των συναισθημάτων κάνοντας πιο αισθητό το τραγικό πάθος των πολεμικών γεγονότων.
Το εγχείρημα αυτό ενδείκνυται για σχολεία για το λόγο αυτό θα δοθούν δύο παραστάσεις τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, 12:00 για σχολεία και 19:00 για το κοινό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο-Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Ιστορικός σύμβουλος: Δρ. Ανδρονίκη Μακρή
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλλα Ψαρουδάκη
Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου
Συμμετέχουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Grace Nwoke, Βασίλης Αθανασόπουλος, Εβίτα Ζημάλη, Ανδρέας Καρτσάτος, Λάμπρος Κωνσταντέας.

Πριν από την παράσταση, σύντομη εισαγωγική ομιλία από το Δρ. Ανδρονίκη Μακρή, ιστορικό.

Συμπαραγωγή: Dramaticus - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ

 

  1. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

 

Α. ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (13ος κύκλος)

Παρουσίαση των εργασιών των Παιδικών Θεατρικών Εργαστηρίων όπου συμμετέχουν 150 παιδιά από την πόλη των Χανίων, σε 9 τμήματα ανάλογα με την ηλικία τους. Τα μαθήματα υλοποιούνται από 5 εκπαιδευτές, που  επιμελούνται και τις παρουσιάσεις των εργασιών που θα δοθούν στο θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης» κατά το διάστημα 11/4 έως 3/5/2020.

Β. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ  ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ  ΣΚΗΝΗ (16ος κύκλος)

Παρουσίαση των εργασιών της Πειραματικής Ερασιτεχνικής Σκηνής όπου συμμετέχουν 40 περίπου άτομα από την πόλη των Χανίων, σε 2 ομάδες. Τα μαθήματα υλοποιούνται από 3 εκπαιδευτές που επιμελούνται και τις παρουσιάσεις των εργασιών που θα δοθούν στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων από 14-17/5 και από 21-24/5/2020.

Γ. ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Παρουσίαση εργασίας των μαθητών που συμμετέχουν στα εργαστήρια την Τετάρτη 27/5/2020 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), ώρα 19:00.
Τα μαθήματα ξεκίνησαν για πρώτη φορά φέτος, πιλοτικά με την εφαρμογή Βιωματικών Θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων (προληπτική παρέμβαση στο σχολείο) για την ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των μαθητών και εφαρμόζεται σε δύο σχολεία του Νομού Χανίων.
Τα μαθήματα αυτά, έχουν στόχο τα παιδιά με εργαλείο και όχημα το θεατρικό και ψυχοδραματικό παιχνίδι, να έρθουν σε επαφή με προσωπικά αλλά και κοινά ζητήματα που τα απασχολούν και να μάθουν να τα αναγνωρίζουν, να τα εκφράζουν και να τα αντιμετωπίζουν, καθώς και να τα μετασχηματίζουν δημιουργικά σε μια πορεία συλλογικής δραματοποίησης των εμπειριών τους μέσα από το κοινωνιόδραμα και το Θέατρο Forum.
Τα εργαστήρια διοργανώνονται σε δύο σχολεία της πόλης των Χανίων, το 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου και το 1ο Γυμνάσιο Χανίων και υλοποιούνται από 2 εκπαιδευτές.