ΦΑΕΘΩΝ

ΓΙΟΙ ΚΑΙ ΚΟΡΕΣ
Γιάννη Καλαβριανού
Χειμώνας 2020

Η παράσταση «Γιοι και κόρες» έρχεται στην Κρήτη έχοντας διανύσει μια απολύτως επιτυχημένη πορεία και έχοντας αποσπάσει επαίνους και διακρίσεις.
Η παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης είναι μια νέα εκδοχή της αρχικής παράστασης, εμπλουτισμένη με ιστορίες από την Κρήτη και ανανεωμένη ως προς τους συντελεστές και την επιλογή των ηθοποιών.

Το κείμενο βασίζεται σε μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις ηλικιωμένων, από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, από τους οποίους ζητήθηκε να ξεχωρίσουν μια ιστορία που σημάδεψε τη ζωή τους.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα μωσαϊκό των άγραφων ιστοριών της ζωής σε αυτή τη χώρα, που διαδραματίστηκαν παράλληλα με γνωστά ιστορικά γεγονότα.

Οι αφηγήσεις τους καλύπτουν τα χρόνια του πρώτου κύματος της μετανάστευσης στην Αμερική,  ιστορίες του Πολέμου και της Κατοχής, τις εκατέρωθεν απώλειες του Εμφυλίου,
το ναυάγιο του πλοίου Ηράκλειον και την ίδρυση της ΑΝΕΚ, τον έρωτα στα χρόνια της Χούντας και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η παράσταση είναι ουσιαστικά μια λοξή αφήγηση της επίσημης ελληνικής ιστορίας, μέσα από τις μικρές ιστορίες απλών ανθρώπων.

Η νέα εκδοχή του «Γιοι και κόρες» που θα παρουσιαστεί στην Κρήτη, με τη  ζωντάνια και τη συγκίνηση των ιστοριών που εξασφαλίζει η ευθύβολη δραματοποίηση τους από τον συγγραφέα και τη φρέσκια και δυναμική απόδοσή τους από την ομάδα των νέων ηθοποιών,  αγγίζει μνήμες και βιώματα των ανθρώπων του τόπου μας, δίνοντας στη σκληρή πραγματικότητα μια διάσταση ποιητική, με χιούμορ, τρυφερότητα και στοχασμό.

Οι άνθρωποι ζούμε τις μικρές μας ιστορίες κάτω από τη σκιά της επίσημης Ιστορίας της χώρας.
Μια παράσταση για τη ζωή των καθημερινών ανθρώπων. Για τη ζωή που πιέζεται, λοξοδρομεί και αποτυγχάνει, αλλά σε κάθε εποχή επιμένει και αναζητά να ευτυχήσει. Άλλωστε… «δεν είναι η ύλη που σε κάνει ευτυχισμένο».

Ιστορικό της παράστασης «Γιοι και κόρες»

Η πρώτη εκδοχή της παράστασης δόθηκε το Μάρτιο του 2012 στην Κομοτηνή και ήταν παραγγελία του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.
Έπειτα εντάχθηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών το καλοκαίρι του 2012, όπου ενσωματώθηκαν νέες ιστορίες, φτιάχνοντας τη δεύτερη εκδοχή της.
Η παράσταση παίχτηκε για δύο χρόνια στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Πάτρα, Λάρισα, Πάρος, Τήνος, Λήμνος, Νάξος), την Κύπρο (Λευκωσία), την Ιταλία (Μιλάνο, Ούντινε) και τη Βοσνία (Σαράγεβο). Ενώ το κείμενο έχει παρουσιασθεί και στη Μαδρίτη, τη Ζυρίχη και τη Νέα Υόρκη.

Συνολικά δόθηκαν 167 παραστάσεις με 5 διαφορετικές εκδοχές του κειμένου και 17 εκδοχές σκηνικού χώρου και φωτισμών.
Το κείμενο έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Βοσνιακά και έχει τιμηθεί με τα βραβεία Κουν (καλύτερου θεατρικού έργου 2013-2014), International Prize il Teatro Nudo di Teresa Pomodoro (Milan 2014-2015) και βραβείο Νίκος Ζακόπουλος (2013-2014).

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο-Σκηνοθεσία Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα-Ράνια Υφαντίδου
Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου
Φωτισμοί: Γιώργος Μπομπολάκης
Βοηθός σκηνοθέτις: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη
Σκηνογραφική–ενδυματολογική επιμέλεια: Μικέλα Παπαδουλάκη
Φωτογραφίες: Γιώργος Αναστασάκης
Δημιουργία αφίσας: Αλέξης Κουβαριτάκης
Διαφημιστικό τρέϊλερ: Πάρης Χαμουρίκος

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:

Πέτρος Γεωργοπάλης, Κατερίνα Μαντίλ, Μαρίνα Πανηγυράκη, Θεοδοσία Σαββάκη, Γιάννης Χαρκοφτάκης.

ΧΟΡΗΓΟΙ: ANEK LINES, SΥΝ.ΚΑ Super Markets